Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Υγιές δέρμα: Mυστικά για καθαρή επιδερμίδα





Ο χρόνος περνάει γρήγορα αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια του πάνω μας. Η γήρανση του δέρματος είναι το πρώτο πράγμα που το επιβεβαιώνει. Έχοντας περίπου 4 κιλά βάρος και καλύπτοντας μια επιφάνεια δύο τετραγωνικών μέτρων, το δέρμα μας παίζει ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Συμβάλλει στην διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας στο σώμα μας, προλαμβάνει την αφυδάτωση, μας προστατεύει από επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τα βακτήρια, η σκόνη και η ηλιακή ακτινοβολία και τέλος, μέσω των αισθήσεων, μας βοηθάει να αντιλαμβανόμαστε τα ερεθίσματα γύρω μας. Είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της εξωτερικής μας εμφάνισης και γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή από μέρους μας. Όχι, δεν χρειάζεται να αγοράσετε δεκάδες κρέμες ημέρας και νύχτας και μάσκες προσώπου με αβοκάντο. Η υγεία της επιδερμίδας μας περνάει από απλές, καθημερινές συμβουλές. 

Στο πλύσιμο: Χρησιμοποιούμε πάντα χλιαρό νερό (το καυτό ή το παγωμένο νερό ξεραίνει το δέρμα) και απαλό σαπούνι, όσο το δυνατόν πιο φυτικό χωρίς ερεθιστικές ουσίες. Κάνουμε απαλό μασάζ στο δέρμα με κυκλικές κινήσεις. Έτσι βοηθάμε ώστε να διατηρηθεί η ροή του αίματος στο δέρμα. Μετά το πλύσιμο, ξεβγάζουμε πολύ καλά το δέρμα με άφθονο νερό και στεγνώνουμε με μία απαλή, βαμβακερή πετσέτα, χωρίς ωστόσο να το τρίβουμε. Για τις γυναίκες, κρίνεται απαραίτητο πριν το πλύσιμο, να αφαιρέσουν το make up με ένα βαμβάκι, για να προστατευθεί η περιοχή γύρω από τα μάτια. Σε γενικές γραμμές, φροντίζουμε να πλένουμε το πρόσωπό μας δύο φορές την μέρα (πρωί και βράδυ), εκτός και αν μεσολαβεί κάποια έντονη άσκηση ή δραστηριότητα. Στα ξηρά δέρματα που ερεθίζονται εύκολα, αρκεί μία φορά την μέρα. Στα λιπαρά δέρματα αντιθέτως, δύο πλυσίματα την μέρα επιβάλλονται.

Στο μπάνιο: Επίσης απαραίτητο για την υγεία της επιδερμίδας μας, αλλά και για την γενικότερη σωματική μας υγιεινή. Επειδή όμως κατά την διάρκεια του μπάνιου  αφαιρείται  το φυσικό λίπος του δέρματος, πρέπει να λάβουμε ορισμένα πράγματα υπόψη. Αρχικά, κάνουμε μια φορά μπάνιο την μέρα, κατά προτίμηση σύντομο (όχι περισσότερο 15 λεπτά) και με χλιαρό νερό. Η παρατεταμένη επαφή με πολύ ζεστό νερό, αφαιρεί ακόμα περισσότερο λίπος από το δέρμα. Αν κάνετε αφρόλουτρο, μπορείτε να προσθέσετε λίγο λάδι στο νερό. Αφού τελειώσουμε, σκουπιζόμαστε απαλά με την πετσέτα χωρίς να τρίβουμε. Στο τέλος, καλό θα ήταν να βάλουμε και λίγη ενυδατική κρέμα, που θα συμβάλλει στη διατήρηση της φυσικής υγρασίας του δέρματος.

Στο ξύρισμα: Απoφεύγουμε το ξύρισμα αμέσως μόλις ξυπνήσουμε το πρωί, καθώς το δέρμα είναι ελαφρώς «πρησμένο». Μισή ώρα μετά αφού σηκωθούμε από το κρεβάτι είναι καλύτερα, αφού το δέρμα γίνεται πιο σφριγηλό. Το πολύ βαθύ ξύρισμα είναι μία από τις αιτίες που προκαλούν ερεθισμό στην επιδερμίδα μας. Για να το αποφύγετε, μην τεντώνετε το δέρμα όταν ξυρίζεστε, και μην πιέζετε πολύ τις λεπίδες στο δέρμα. Για τους άντρες, ενδείκνυται να "μαλακώνετε" πάντα τις τρίχες πριν ξυριστείτε, ακουμπώντας στο πρόσωπό σας μια πετσέτα βρεγμένη με χλιαρό νερό. Το ξύρισμα πρέπει να γίνεται κατά την φορά που αναπτύσσονται οι τρίχες και όχι κόντρα. Για τις γυναίκες ισχύει το ίδιο για τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Αν το δέρμα σας ερεθίζεται εύκολα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο after shave (ΧΩΡΙΣ οινόπνευμα) ή κάποια ενυδατική κρέμα για μετά το ξύρισμα.

Στην διατροφή: Αναζητήστε την βιταμίνη Κ και το Σελήνιο. Η Βιταμίνη Κ βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σε αρκετές κρέμες του εμπορίου. Θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τους γνωστούς μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια που οφείλονται στην κακή λειτουργία των τριχοειδών αγγείων. Το Σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Μειώνει τις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιδερμίδα και συμβάλλει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Πολύ καλές πηγές σεληνίου αποτελούν τα καρύδια (κυρίως τα καρύδια Βραζιλίας), τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα εντόσθια (νεφρά και συκώτι) και το κρέας. Επίσης, πίνετε τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Το νερό είναι απολύτως απαραίτητο στο να διατηρήσει το δέρμα μας ενυδατωμένο και να εμποδίσει την εμφάνιση ρυτίδων και των στιγμάτων.


Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/wellbeing/care/articles/166584/article.aspx?m=15
Πηγή: www.in2life.gr