Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Κυτταρίτιδα: Οι μόνες πραγματικές λύσεις !



Δεν υπάρχει αισθητικό πρόβλημα που να απασχολεί περισσότερο τις νέες γυναίκες από την κυτταρίτιδα και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν οι ερευνητές σε θέματα αισθητικής να μην πασχίζουν να βρίσκουν συνεχώς νέες μεθόδους, καλλυντικά και θεραπείες που να δίνουν μικρές ή μεγαλύτερες λύσεις. Σημαντικό, ωστόσο, είναι να κατανοήσουμε ότι η κυτταρίτιδα δεν είναι μία κατάσταση που είναι εντελώς στο χέρι μας να αποφύγουμε. Από την άλλη μπορούμε, ακολουθώντας τους σωστούς κανόνες, να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην μείωσή της.

Τι ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα;

 Σύμφωνα με την αισθητικό κ. Ιωάννα Κουκιά, «Κυτταρίτιδα ονομάζεται η διήθηση (στράγγισμα, φιλτράρισμα) του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες, οι οποίες έχουν την τάση να σκληραίνουν. Είναι, δηλαδή, σωροί λίπους και νερού σταθεροποιημένοι με υποδόριο ιστό. Εμφανίζεται με πολλές όψεις και ποικίλλει κατά περιοχές. Τα αίτιά της είναι τοξικής προέλευσης». Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός δεν αποβάλλει κανονικά τα απορρίμματά του (από τους νεφρούς και τους ιδρωτοποιούς αδένες), με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν στο σώμα και να εναποτίθενται στον κυτταρικό ιστό. Με τον καιρό, τα σημεία του ιστού στα οποία έχουν τοποθετηθεί τα «απορρίμματα» σκληραίνουν. Τότε έρχεται η λέμφος (μεσοκυττάριο υγρό που μεταφέρει τα λίπη από τα εντερικά τοιχώματα) που προσπαθεί να διαλύσει τις τοξίνες που βρίσκονται εκεί, με αποτέλεσμα ο συνδετικός ιστός να παχαίνει, να διατείνεται και να σχηματίζεται όζος.

Η κυτταρίτιδα αφορά κυρίως τις γυναίκες -είναι ένα δευτερεύον χαρακτηριστικό του φύλου τους- και συσσωρεύεται επιλεκτικά σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος –ιδιαίτερα στους μηρούς και τους γλουτούς, που επηρεάζονται από τις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) και από τον γυναικείο κύκλο.

Τα βασικά αίτια της κυτταρίτιδας

 Σύμφωνα με την αισθητικό, τα κύρια αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας, τα οποία αφορούν τόσο τα αδύνατα όσο και τα υπέρβαρα άτομα είναι τόσο γονιδιακά (κληρονομικά) όσο και περιβαλλοντικά:

-οι φλεγμονώδεις και τοξικές καταστάσεις (το κάπνισμα, η κατάχρηση οινοπνεύματος, το μη ελεγχόμενο στρες) 

-οι διαταραχές του εντέρου (η μείωση του μεταβολισμού) 
-η ζωή σε μολυσμένη ατμόσφαιρα και η μη κανονική λήψη οξυγόνου 
-η πλούσια σε λιπαρές ουσίες διατροφή (ιδιαίτερα σε ζωικά λίπη) 
-η ηπατική ανεπάρκεια, η ενδεχόμενη ανωμαλία ενδοκρινών αδένων 
-ιδιαίτερα του θυρεοειδή- αλλά και η ύπαρξη αρμονικών ανακατατάξεων, π.χ. η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η γαλουχία, η εμμηνόπαυση. 
-η εναλλαγή περιόδων στερητικής «δίαιτας» και «χαλάρωσης» και η ελάττωση της σωματικής δραστηριότητας. 
-οι διαταραχές των φλεβών και των λεμφαγγείων, οι οποίες ενισχύουν την αποθήκευση του λίπους (λιπογένεση) και την κινητοποίησή του (λιπόλυση).

Αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας

 Γνωρίζοντας τα αίτια της κυτταρίτιδας αντιλαμβανόμαστε ότι με μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας έχουμε την δυνατότητα σε μεγάλο βαθμό να την επηρεάσουμε και τελικά να την μειώσουμε. «Η σωστή προσέγγιση στο πρόβλημα της κάθε γυναίκας πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα και λαμβάνοντας υπ’όψιν όλους τους παραπάνω παράγοντες», λέει ο Δρ. Γεώργιος Πανοτόπουλος, Παθολόγος-Διατροφολόγος, ο οποίος εξηγεί ότι η διατροφή παίζει μεν σημαντικό ρόλο αλλά δεν επαρκεί ως λύση. Είναι όμως μία σημαντική αρχή.

Τι να αποφεύγει, λοιπόν, η γυναίκα στην διατροφή της: Τους «γρήγορους» υδατάνθρακες (γλυκά, λευκό ψωμί, μακαρόνια), τα αναψυκτικά και το οινόπνευμα, τα λίπη (ιδίως τα ζωικά, π.χ. βούτυρο, παχιά τυριά, αλλαντικά), τα τηγανητά, ενώ θα πρέπει να περιοριστεί και το αλάτι, καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών και άρα εμποδίζει την ομαλή απομάκρυνση των τοξινών.

Και τι να προτιμά: Τα φρούτα και τα λαχανικά σε κάθε γεύμα (ιδίως τα σπαράγγια, το αβοκάντο, τις μπανάνες, τα μούρα, τα μπρόκολο, τα πορτοκάλια, τα κρεμμύδια, τα αχλάδια, τον ανανά και το πεπόνι). Τις τροφές με υψηλή ποιότητα πρωτεϊνών (ψάρια, αυγά, άπαχο κρέας), τα ημιάπαχα γαλακτοκομικά, τις φυτικές ίνες (ιδιαίτερα τις νιφάδες βρώμης και το ψωμί ολικής άλεσης), τα όσπρια. Και, κυρίως, να πίνει πολύ νερό!

Ακόμα:

 Η σωστή σωματική άσκηση είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας στη μείωση της κυτταρίτιδας. Με τον όρο «σωστή» εννοούμε την άσκηση που ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες, οι οποίοι αποβάλλουν τις τοξίνες, και αυτή είναι η έντονη αερόβια άσκηση, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιείται συστηματικά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Τέτοιες μορφές άσκησης είναι το έντονο περπάτημα με εναλλαγές σε τρέξιμο, το κολύμπι, η χρήση του ελλειπτικού μηχανήματος, ενώ ιδιαίτερος λόγος γίνεται τελευταία για την διαλειμματική άσκηση, κατά την οποία η ένταση εναλλάσσεται από χαμηλή σε υψηλή κ.ο.κ. Ένας έμπειρος personal trainer μπορεί να καθοδηγήσει την γυναίκα σε τέτοιες ασκήσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που δίνουν έμφαση στους μηρούς και τους γλουτούς, εκεί όπου εστιάζεται το πρόβλημα.

Επεμβατικές μέθοδοι κατά της κυτταρίτιδας 
Στις περιπτώσεις που το πρόβλημα επιμένει ή βρίσκεται σε μεγάλη έκταση, λύσεις έρχονται να δώσουν διάφορες επεμβατικές μέθοδοι κατά της κυτταρίτιδας, τις οποίες πραγματοποιούν μόνο εξειδικευμένοι δερματολόγοι:

-Μεσοθεραπεία: Πρόκειται για μία μέθοδο κατά την οποία με ενέσεις εγχέονται υποδόρια λιποδιαλυτικές ουσίες (π.χ. καφεΐνη, εκχύλισμα αγκινάρας, θεοφυλλίνη, βιταμίνη Ε), που σκοπό έχουν να διασπάσουν την κυτταρίτιδα, μετά από 4-8 θεραπείες. 


-Λεμφικό μασάζ: Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με την μεσοθεραπεία –ή και όχι. Όπως εξηγεί η δερματολόγος-αφροδισιολόγος κ. Βασιλική Μουσάτου, «το λεμφικό μασάζ λειτουργεί ως σύστημα ‘αποχέτευσης’ του οργανισμού, καθώς αποσκοπεί στην διέγερση της άντλησης του λεμφικού συστήματος». Με συγκεκριμένες, λοιπόν, κινήσεις, απομακρύνονται ταχύτερα τα απόβλητα από τα κύτταρα και τους ιστούς και ο οργανισμός αποβάλει πιο εύκολα τις τοξίνες, ενώ τονώνεται η μικροκυκλοφορία του αίματος και εξαλείφεται το οίδημα που προκαλεί η συσσώρευση λίπους. 

-Endermologie (LPG): Η μέθοδος συνδυάζει το μηχανικό μασάζ με διατροφή και άσκηση και εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένα ινστιτούτα αισθητικής και δερματολογίας. Σκοπός αυτού του ειδικού μασάζ είναι να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος, να ενεργοποιήσει τον υποδόριο ιστό και έτσι να μικρύνουν τα λιποκύτταρα, ενώ ταυτόχρονα αποφλοιώνει τα κύτταρα της επιδερμίδας συμβάλλοντας στην καλύτερη εμφάνιση του δέρματος. Για ορατά αποτελέσματα απαιτούνται 10-12 συνεδρίες. 

-Ηλεκτροβελονισμός: Όπως περιγράφει ο υποψήφιος Διδάκτορας Κλασικής Φυσιοπαθητικής κ. Κωνσταντίνος Λιάτσικος, πρόκειται για μία εντελώς ανώδυνη μέθοδο θεραπείας της κυτταρίτιδας, καθώς δεν χρησιμοποιούνται βελόνες, χωρίς καθόλου παρενέργειες. Αυτό που ουσιαστικά κάνει είναι να κινητοποιεί το κυκλοφορικό σύστημα στις περιοχές όπου εστιάζεται η κυτταρίτιδα, ενώ βελτιώνει τις μεταβολικές λειτουργίες των διαφορετικών κυττάρων στο σώμα. Το ποσοστό επιτυχίας του αγγίζει το 30%.

Τι γίνεται με τα προϊόντα αδυνατίσματος; 

Στο εμπόριο κυκλοφορούν δεκάδες «αντικυτταριτιδικές» κρέμες και άλλα σκευάσματα αδυνατίσματος. Πόσο αποτελεσματικά, όμως, μπορεί να είναι; Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο κ. Χαρίλαο Δημοσθενόπουλο, «καμία κρέμα δεν μπορεί να προκαλέσει λιποδιάλυση. Οι περισσότερες απλά προκαλούν υπεραιμία ή αύξηση της θερμοκρασίας ή συμβάλουν στην καλύτερη εικόνα-υφή του δέρματος», συνεπώς η χρήση τους λειτουργεί εντελώς επικουρικά στην συνολική μας προσπάθεια με καλύτερη διατροφή και άσκηση.

Όσο για τους λιποδιαλύτες σε μορφή κάψουλας ή σκόνης, τους οποίους βρίσκουμε ακόμα και στα φαρμακεία, όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερο δημοσίευμα του In2life, ο νοσοκομειακός διαιτολόγος κ. Βασίλης Παπαμίκος, «τα στοιχεία που τους συνοδεύουν δεν είναι πειστικά για να πούμε ότι έχουν ένα αποτέλεσμα κλινικά αξιόπιστο. Δηλαδή, χρησιμοποιούν συστατικά, τα οποία έχουν κάποια δράση σε σχέση με τον μεταβολισμό του λίπους, αλλά όχι επί της ουσίας, στο να αλλάξουν την λιπώδη σύσταση του ανθρώπινου σώματος». Ο ίδιος επισημαίνει ότι το μόνο που μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να «κάψουμε» το επιπλέον λίπος στο σώμα μας είναι «η ψυχική δύναμη και επιμονή, με σωστή διατροφή και τακτική αερόβια άσκηση».


Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/wellbeing/care/articles/231106/article.aspx
Πηγή: www.in2life.gr