Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Νικήστε τους μαύρους κύκλους!


                                                         
                                                       Μαύροι κύκλοι


Τα μάτια είναι από τα πρώτα σημεία που παρατηρούμε στους άλλους. Πολλές φορές ανάλογα με το πόσο ξεκούραστα δείχνουν, ο συνομιλητής μας μπορεί να μαντέψει ακόμη και την ηλικία μας, ενώ σίγουρα, αν θέλουμε να δείχνουν υγιή θα πρέπει να τους παρέχουμε ξεχωριστή φροντίδα και περιποίηση.

Μία από τις πιο συχνές παθήσεις της περιοχής των ματιών είναι οι μαύροι κύκλοι. Αν και δεν αποτελούν παθολογικό πρόβλημα, όλοι οι άνθρωποι στους οποίους παρουσιάζονται επιθυμούν, κυρίως για αισθητικούς λόγους, να απαλλαγούν. Τί είναι στα αλήθεια αυτό που τους προκαλεί και πώς αντιμετωπίζονται; Ο κ. Νικόλαος Τράκος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στον τομέα των παθήσεων των βλεφάρων, δακρυϊκής συσκευής και κόγχου, συνεργάτης του ΥΓΕΙΑ & ΜΗΤΕΡΑ αποκαλύπτει όλα όσα θα πρέπει να μάθουμε σχετικά «με το ίσως πιο συχνό αισθητικό πρόβλημα των γυναικών».

Περιγραφή του προβλήματος 

  Τι είναι στα αλήθεια οι μαύροι κύκλοι που βλέπουμε κάτω από τα μάτια μας; Τις περισσότερες φορές, οι μαύροι κύκλοι δεν είναι άλλο από τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής, τα οποία γίνονται εμφανή είτε επειδή έχουν υποστεί κάποια διαστολή, είτε επειδή το δέρμα της περιοχής έχει λεπτύνει. Σε άλλες περιπτώσεις οι μαύροι κύκλοι μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας «σκιάς» που δημιουργεί στην περιοχή η ίδια η μορφολογία της περιοχής του ματιού. 

Πού οφείλονται

 «Μια από τις πιο συχνές αιτίες εμφάνισης των μαύρων κύκλων, είναι η κούραση και η έλλειψη ύπνου, εξαιτίας των οποίων τα αγγεία που βρίσκονται κάτω από τα μάτια διαστέλλονται και γίνονται περισσότερο νωθρά», αναφέρει ο κ. Τράκος. Έτσι, ξυπνώντας το πρωί χωρίς να έχουμε κοιμηθεί επαρκώς, αντικρίζουμε τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια μας. Βέβαια, αν και πολύ συχνή, η συγκεκριμένη αιτία, σίγουρα δεν είναι η μοναδική.

Στην πραγματικότητα οι αιτίες που προκαλούν τους μαύρους κύκλους είναι πολύ περισσότερες, από αυτές που υποψιάζεται η πλειοψηφία των ανθρώπων. Όπως αναφέρει ο κ. Τράκος, «ο περισσότερος κόσμος δε γνωρίζει πόσοι πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των βλεφάρων, ούτε και την πολυπλοκότητα του θέματος. Πολλές φορές μάλιστα το αισθητικό αυτό πρόβλημα μπορεί να κρύβει παθολογικά αίτια. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό σε κάθε περίπτωση να απευθυνόμαστε στον ειδικό». 
Συμπληρωματικά με το θέμα του ύπνου, αξίζει να αναφέρουμε πως η κακή στάση του σώματος ενώ κοιμόμαστε, μπορεί να προκαλέσει κακή λειτουργία των αγγείων. Συγκεκριμένα, «η στάση μπρούμυτα, ή ενδεχομένως το πλάκωμα των ματιών με το μαξιλάρι, προσβάλλουν τη λειτουργία των αγγείων. Για αυτό το λόγο, διαχέεται νερό από αυτά, πράγμα που προκαλεί τις σακούλες κάτω από τα μάτια.» 
Ένας ακόμα πολύ συχνός παράγοντας εμφάνισης μαύρων κύκλων είναι η κατακράτηση υγρών. «Η κατακράτηση υγρών συμπεριλαμβάνεται στους παράγοντες που προκαλούν διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα μάτια» αναφέρει ο κ. Τράκος , «ενώ προκαλούν οίδημα στην περιοχή». Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πως η κατακράτηση υγρών μπορεί να είναι αποτέλεσμα διάφορων ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, καθώς και νεφρικές ή ηπατικές νόσοι. 
Οι μαύροι κύκλοι μπορεί επίσης να οφείλονται σε κάποια φλεγμονή όπως η βλεφαρίτιδα ή η ιγμορίτιδα όπως επίσης και σε διάφορες αλλεργίες όπως η αλλεργική επιπεφυκίτιδα. «Συχνά, λόγω της ενόχλησης που προκαλούν οι παραπάνω παθήσεις, γίνεται αναπόφευκτο το τρίψιμο της περιοχής. Αυτό όμως με τη σειρά του προκαλεί το σπάσιμο των μικροαγγείων της περιοχής και κατά συνέπεια το αισθητικό πρόβλημα.» 

Υπεύθυνη για τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες κάτω από τα μάτια μπορεί επίσης να θεωρηθεί και η γήρανση, για τον απλούστατο λόγο ότι με το πέρασμα των χρόνων, το δέρμα κάτω από την περιοχή των ματιών γίνεται πιο ευαίσθητο και πιο λεπτό. 
Ακόμη οι μαύροι κύκλοι μπορεί να είναι αποτέλεσμα δομικής κατασκευής του κόγχου (της κοιλότητας δηλαδή που φιλοξενούνται τα μάτια). Η κατασκευή των οστών της περιοχής, μπορεί δηλαδή να είναι τέτοια που να δημιουργεί μια σκιά στην περιοχή ή ακόμη και τη λεγόμενη «αύλακα δακρύων». Σκιά μπορεί επίσης να δημιουργείται εξαιτίας λίπους στην περιοχή του κόγχου. 
Τέλος, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι το πρόβλημα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό κάποιες επιβλαβείς για τον οργανισμό συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή. «Την τελευταία δεκαετία, όλο και νεότεροι Έλληνες και Ελληνίδες εμφανίζουν μαύρους κύκλους. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές το αντιαισθητικό αυτό πρόβλημα προκύπτει ως αποτέλεσμα του κακού τρόπου ζωής που ακολουθούν και της συνήθειας του καπνίσματος.» 
Θα πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας ότι η κληρονομικότητα, η φωτογήρανση, διάφορα ορμονικά προβλήματα και η εμμηνόπαυση έχουν επίσης το δικό τους ρόλο στην εμφάνιση του προβλήματος. 

Πώς θα απαλλαγείτε

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, λέει ο λαός, ενώ η όψη των ταλαιπωρημένων ματιών μόλις ξυπνήσουμε είναι σίγουρα αρκετή για να μας χαλάσει τη διάθεση. Οι γυναίκες συχνά μεταβαίνουν στη λύση του make up, η οποία λειτουργεί μόνο ως… «παυσίπονο». Αξίζει λοιπόν να μάθετε μερικά μυστικά, που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τους μαύρους κύκλους μια ώρα αρχύτερα. Όπως συμβαίνει σε κάθε πρόβλημα, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως μας είπε ο κ. Τράκος, «η λύση του κρύβεται στα αίτια που το προκαλούν». 
Η επιστήμη έχει πλέον εξελιχθεί τόσο, ώστε δίνει τη δυνατότητα για πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος. Από ό,τι φαίνεται το παν είναι η ενημέρωση, καθώς υπάρχουν πολλών ειδών θεραπείες. Αυτό που μένει, είναι να ενημερωθούμε για το ποια απευθύνεται στη δική μας περίπτωση. «Η βλεφαροπλαστική, τα ραδιοκύματα, τα λέιζερ, τα χημικά πίλινγκ, η θεραπεία με αυτόλογο ορό είναι μερικές από τις επεμβάσεις που μπορεί να προσφέρει κάποιος ειδικός.», αναφέρει ο κ. Τράκος. «Επίσης μια σχετικά απλή και σύντομη διαδικασία είναι η έγχυση υαλουρονικού, η οποία συμβάλλει δραστικά στην αντιμετώπιση της «αύλακας δακρύων». Αν λοιπόν αποφασίσει κανείς να αντιμετωπίσει με τον πλέον δραστικό τρόπο τους μαύρους κύκλους, ο ειδικός είναι αυτός που θα τον βοηθήσει να επιλέξει ποιος από τους παραπάνω είναι κατάλληλος για την περίπτωση του. 
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διάφορα καθημερινά πράγματα, τα οποία αποδεικνύονται πολύ σημαντικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Σημαντικό είναι οι γυναίκες να είναι πολύ προσεκτικές κατά τη διαδικασία αφαίρεσης του make up και να κάνουν όσο το δυνατόν πιο απαλές κινήσεις, καθώς η συχνότητα αυτής της διαδικασίας επιβαρύνει το πρόβλημα,», συμβουλεύει ο κ. Τράκος. 

Ακόμη πιο προσεκτική θα πρέπει να είναι η επιλογή της κρέμας που χρησιμοποιούμε για την περιοχή των ματιών. «Όταν αγοράζουμε μια κρέμα θα πρέπει να τσεκάρουμε αν περιέχει βιταμίνη C,K και Ε, όπως επίσης και ρετινόλη».   
Όπως αναφέραμε και στα αίτια του προβλήματος, ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε επηρεάζει πολύ το πρόβλημα. Συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό.
 Η διατροφή παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο. «Θα πρέπει να φροντίζουμε να καταναλώνουμε φρούτα λαχανικά και υγρά και να μειώσουμε τα αλμυρά γεύματα. Όσον αφορά στη διατροφή υπάρχουν επίσης διάφορα συμπληρώματα, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν επιλέξουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως το πράσινο τσάι, το χαμομήλι, το ρόδι, τα λιπαρά οξέα και τα Ω3 είναι συστατικά με πολλές ευεργετικές ιδιότητες.», προσθέτει ο κ. Τράκος. 
Μακρύτερα από την επιστημονική- ιατρική άποψη, η εμπειρική πρακτική των αισθητικών επιφυλάσσει τις δικές της συμβουλές, όπως αυτή του κρύου νερού. Αφού το ζεστό νερό προκαλεί αγγειοδιαστολή και άρα καθιστά τα αγγεία κάτω από τα μάτια πιο εμφανή, καλό είναι να αποφεύγονται οι πλύσεις με νερό υψηλής θερμοκρασίας και να προτιμάται το κρύο. 
Ένα ακόμη… «γιατροσόφι» που οι αισθητικοί προτείνουν για τους μαύρους κύκλους είναι το τσάι. Βάλτε στα μάτια σας κομπρέσες από χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού που έχουν κρυώσει, ή από κουταλάκια του γλυκού που έχετε πρώτα τοποθετήσει στην κατάψυξη. 
Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη πως σημαντικός παράγοντας είναι η φωτογήρανση του δέρματος, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε μια καλή αντηλιακή κρέμα, ακόμη και τις μέρες του χειμώνα. 

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/wellbeing/care/articles/255525/article.aspx?m=15
Πηγή: www.in2life.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου