Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς να αποφύγετε δερματικές αντιδράσεις από καλλυντικά

Ποια είναι τα είδη δερματικών αντιδράσεων που μπορούν να προκληθούν από προϊόντα ομορφιάς και τι μπορείτε να κάνετε για να τις αποφύγετε.


Πώς να αποφύγετε δερματικές αντιδράσεις από καλλυντικά

Οι περισσότεροι μπορούν με ασφάλεια να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα ομορφιάς. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν δερματικές αντιδράσεις σε ορισμένα από αυτά.

Τα προβλήματα μπορεί να κυμαίνονται από απλούς ερεθισμούς δέρματος ή κοκκινίλες έως πλήρεις αλλεργικές αντιδράσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από αρκετές χρήσεις ή ορισμένες φορές συμβαίνουν ‘αυθόρμητα’ μετά από χρήση ετών, ενός προϊόντος, χωρίς πρόβλημα.

Πώς να αποφύγετε δερματικές αντιδράσεις σε προϊόντα ομορφιάς


Κοιτάξτε για προϊόντα με τα λιγότερα συστατικά. Αυτό θα καταστήσει λιγότερο πιθανό μια άσχημη αντίδραση. Θα μειώσει επίσης την πιθανότητα αλληλεπιδράσεων από πολλές εκθέσεις.

Κάντε ένα patch test πριν τη χρήση κάποιου προϊόντος. Βάλτε μικρή ποσότητα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα σας και περιμένετε για 48 έως 72 ώρες. Αν εμφανιστεί ερυθρότητα, οίδημα, φαγούρα ή κάψιμο μη χρησιμοποιήσετε το προϊόν.

Πάντα να εφαρμόζετε άρωμα στα ρούχα, όχι το δέρμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τη μείωση της αντίδρασης στο άρωμα. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο να παρεμβληθεί το άρωμα με ουσίες που βρίσκονται σε άλλα προϊόντα και να προκληθεί δερματική αντίδραση.
Σημειώστε ότι ετικέτες που γράφουν ‘υποαλλεργικό’, ‘δερματολογικά ελεγμένο’, ‘ελεγμένο για ευαισθησία’, ‘μη ερεθιστικό’ δεν εξασφαλίζουν ότι το δέρμα σας δεν θα αντιδράσει. Αν και ορισμένες εταιρίες κάνουν τον έλεγχο άλλες δεν τον κάνουν. Δεν υπάρχουν κανόνες που να λένε πώς οι όροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ετικέτα προϊόντος.

Αν το δέρμα σας αντιδράσει άσχημα σε προϊόν ομορφιάς σταματήστε αμέσως τη χρήση του. Ορισμένες φορές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα υδροκορτιζόνης για να βοηθήσετε τη μείωση της φλεγμονής. Μπορεί όμως να χρειαστείτε μια συνταγογραφούμενη κρέμα.

Είδη δερματικών αντιδράσεων


Ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής. Πρόκειται για την πιο συχνή δερματική αντίδραση σε προϊόντα ομορφιάς. Μπορεί να οδηγήσει σε έγκαυμα, φαγούρα, τσούξιμο και ερυθρότητα στην περιοχή εφαρμογής του προϊόντος.
Αν το δέρμα σας είναι ξηρό ή τραυματισμένο χάνει μέρος της φυσικής προστασίας του έναντι των ερεθιστικών ουσιών. Αυτό σημαίνει ότι οι αντιδράσεις μπορεί να είναι βαρύτερες ή να συμβούν πιο εύκολα.
Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Ευαισθησία ή αληθινή αλλεργία σε συγκεκριμένη ουσία του προϊόντος προκαλεί ερυθρότητα, φαγούρα ή φουσκάλες στο δέρμα. Αρώματα και συντηρητικά είναι από τα πιο συχνά αίτια.
Ακόμα και άοσμα προϊόντα θα μπορούσαν να περιέχουν ένα κρυμμένο παράγοντα, βασικά άρωμα για την επικάλυψη των χημικών οσμών. Αν και μπορεί να μην το μυρίζετε, είναι πιθανό να υπάρχει και να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
Για να σιγουρευτείτε ότι δεν περιέχεται άρωμα, ψάξτε για προϊόντα χωρίς άρωμα.
Συντηρητικά περιέχονται σε σχεδόν κάθε προϊόν που περιέχει νερό. Τα πιο κοινά συντηρητικά έχουν συνδεθεί με αλλεργίες δέρματος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στον καθένα.

Προϊόντα ομορφιάς που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν δερματική αντίδραση

Στα προϊόντα ομορφιάς που είναι πιο πιθανό να προκαλούν δερματικές αντιδράσεις περιλαμβάνονται τα σαπούνια, τα απορρυπαντικά, τα αποσμητικά, τα προϊόντα για το μακιγιάζ ματιών, οι ενυδατικές, τα σαμπουάν, βερνίκια νυχιών (ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν φορμαλδεΰδη), κόλλα νυχιών που περιέχει μεθακρυλάτη, λοσιόν για μπούκλες και lip stains.
Οι βαφές μαλλιών μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή δερματικών αντιδράσεων ιδιαίτερα όσες περιέχουν π-φαινυλενοδιαμίνη καθώς και υπερθειικό αμμώνιο για το άνοιγμα του χρώματος των μαλλιών.
Επίσης, προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν άλφα υδροξύ οξέα φαίνεται να προκαλούν προβλήματα σε ορισμένους. 
Σε ορισμένους ανθρώπους κρέμες και οροί κατά των ρυτίδων Retin-A, μπορούν να προκαλέσουν ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής.
Πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στο αντηλιακό. Αν αυτό αληθεύει για εσάς, μιλήστε με τον δερματολόγο σας σχετικά με το πώς να προστατεύετε καλύτερα το δέρμα σας από τον ήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου